Zasady handlu na targowiskach
Featured

Zasady handlu na targowiskach

W związku z apelem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców informujemy, że przestaje obowiązywać zakaz handlu na targowiskach w m. Werbkowice przy ul. Konopnickiej oraz na targowisku Mój Rynek przy ul. Piłsudskiego.
W związku z pandemią bardzo prosimy o zachowanie szczególnych środków ostrożności, o przestrzeganie obowiązujących przepisów prawa oraz podstawowych zasad, które znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego, m.in.:
1. Stosować właściwą higienę rąk
2. Stosować higienę kaszlu i oddychania
3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach powinny:
• ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
• Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
• podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
• dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.
• nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę, w przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi;
• zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra), dotyczy to całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.
• osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy powinny zachować dystans 1,5 m.

UWAGA!
Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!
Zalecenia GIS https://gis.gov.pl/aktualnosci/targowiska-bazary-na-ktorych-sprzedawana-jest-zywnosc-zalecane-dzialania-zapobiegajace-zagrozeniu-epidemiologicznemu-covid-19-koronawirus/

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes