W sobotę 22 kwietnia 2017 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Werbkowicach o godzinie 14:00 odbył się VI Konkurs Kulinarny „Super Ryba”.
Była to VI edycja konkursu i stanowiła możliwość pokazania swych umiejętności kulinarnych przez kobiety – dorosłe mieszkanki Gminy Werbkowice. Konkurs ma na celu promowanie najzdolniejszych kobiet w kategorii kulinarnej, wymianę doświadczeń, aktywizację społeczności lokalnej oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów produktów regionalnych i tradycyjnych w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki a w szczególności agroturystyki.
Komisja Konkursowa w składzie:
-
Łukasz Gołąb – przewodniczący (z-ca dyr. Departamentu Rolnictwa i Środowiska w Lublinie)
-
Jan Kuś – członek (przedsiębiorca z Werbkowic, właściciel Restauracji Zajazd Dworek w Mirczu)
-
Szymon Gołofit – członek (szef kuchni – Hotel Restauracja „Gniecki” w Hrubieszowie)
po ocenie 10 dań z ryby zdecydowała przyznać:
- miejsce: „Łosoś zapiekany na szpinaku pod serową pierzynką” – p. Elżbieta Majcher
- miejsce: „Ryba po grecku” – p. Elżbieta Ślusarz
- miejsce: „Łosoś grillowany w marynacie z whisky” – p. Beata Gzik
- miejsce: „Łosoś pod żółtą pierzynką” – p. Edyta Dąbrowska
oraz wyróżnienie: „Pstrąg w migdałach” – p. Aleksandra Kwaśna
Nagrody rzeczowe ufundowali:
-
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego
-
Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach
-
Urząd Gminy Werbkowice
Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli:
-
Marszałek Województwa Lubelskiego – Sławomir Sosnowski
-
Wójt Gminy Werbkowice – Lech Bojko
Organizatorzy:
-
Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach
-
Gminna Rada Kobiet w Werbkowicach